Biblioteczka » Intendentura

Warunki techniczne woreczków na żywność - 1935

Woreczki na żywność i na kawę mają po złożeniu kształt prostokątów, zaś woreczek na suchary posiada rogi dolne przeszyte, przez co powstaje prostokątne denko. Wszystkie woreczki są ściągane i zawiązywane zapomocą tasiemek.

więcej
Warunki techniczne furażerki żołnierskiej - 1931

Furażerka winna być wykonana z sukna zatwierdzonego na bluzy żołnierskie lub miękkiego filcu tego samego koloru, w wykonaniu ma odpowiadać zatwierdzonemu wzorowi. Furażerka składa się z następujących części: 1 denka, 2 kwaterek i potnika, nadto z orzełka.

więcej
Warunki techniczne kubka żołnierskiego - 1928

Kubek żołnierski ma kształt eliptyczny i posiada dwa ruchome ucha. Kubek składa się z samego kubka, dwu uszu i nakładki.

więcej
Opis techniczny chlebaka - 1925

Chlebak składa się z torby zszytej z połaci przedniej i tylnej, przegródki, 2-ch boczków, klapy, paska do przewieszania chlebaka przez ramię, 2-ch pasków do zawieszania chlebaka na pasie głównym, kompletu wykroi skórzanych i części metalowych.

 

więcej
Opis tymczasowy pasa głownego żołnierskiego - 1924

Pas główny żołnierski winien być wykonany w 2ch wielkości z przepisowej skóry blankowej koloru naturalnego, grubości 2,5 cm i zaopatrzony sprzączką z trzpieniem i rolką.

więcej
Opis rogatywki dla szeregowych - 1925

Rogatywka wykonywa się z przepisowego sukna mundurowego, a odpowiadać powinna zatwierdzonemu i opieczętowanemu wzorowi. Kolor otoku odpowiada rodzajowi broni, względnie służby.

więcej
Opis koszuli żołnierskiej - 1923

Koszula żołnierska winna być zrobiona z przepisowej tkaniny bawełnianej i w wykonaniu ściśle odpowiadać zatwierdzonemu i opieczętowanemu wzorowi.

 

więcej

Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct () in Unknown on line 0